PISA-2022: ресурси для вчителів та учнів

В Україні з 03 по 26 жовтня відбувся основний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022.

PISA –  унікальний проєкт, який надає можливість оцінити компетентності 15-річних учнів/студентів, які закінчують навчання в основній школі, з трьох ключових галузей дослідження (математики, читання, природничо-наукових дисциплін).

Ці компетентності вказують на рівень їх сформованості та засвідчують здатність учнів/студентів успішно навчатися й бути конкурентоздатними в сучасному інноваційному суспільстві – генерувати нові ідеї, розвивати власну систему знань, застосовувати її для вирішення актуальних, особистісно й суспільно значущих проблем.

Український центр оцінювання якості освіти пропонує для вчителів та учнів офіційний  сайт PISA  http://pisa.testportal.gov.ua/,  де опубліковано понад 80 завдань з математики – провідної галузі циклу 2022 року. У спеціальному тестовому модулі  http://test-pisa.testportal.gov.ua/login  налічується понад 300 цікавих практично орієнтованих завдань з математики, читання, природничо-наукових дисциплін.  

Докладніше https://testportal.gov.ua/pisa-2022-resursy-dlya-uchniv-ta-vchyteliv/ .

«Як користуватися тестувальником PISA?» https://www.youtube.com/watch?v=Enb_Vz36Eww .

Якщо у вчителя немає можливості попрацювати з учнями в онлайновому тестувальнику PISA, можна виконати завдання, подані в Рамкових документах про різні галузі дослідження (математичну http://pisa.testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/09/Math_PISA_Framework.pdf  , читацьку http://pisa.testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/09/PISA_Reading.pdf  і природничо-наукову http://pisa.testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/09/Science_PISA_UKR.pdf ).

Зазначимо, що у міжнародному дослідженні якості освіти PISA-2022 взяли участь 144 учні / студенти Кіровоградської області. До вибірки увійшли 5 закладів освіти Кіровоградської області (2 заклади професійної (професійно-технічної) освіти та  3 заклади загальної середньої освіти).

Докладніше http://monitoring.koippo.kr.ua/2022/10/24/osnovnij-etap-mizhnarodnogo-doslidzhennya-yakosti-osviti-pisa-2022-v-kirovogradskij-oblasti/ .