РЕЗУЛЬТАТИ PISA-2022: НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗВІТ

Український центр оцінювання якості освіти та Міністерство освіти і науки України пропонують освітянам ознайомитися з Національним звітом за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022





Український центр оцінювання якості освіти та Міністерство освіти і науки України пропонують освітянам ознайомитися з Національним звітом за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022


Над звітом працювали провідні аналітики Українського центру оцінювання якості освіти за підтримки ЮНІСЕФ та Організації економічного співробітництва та розвитку.

Міжнародне дослідження якості освіти PISA, яке понад 23 роки тому започаткуване Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), є одним з найавторитетніших джерел інформації про середню освіту у світі. Нині в дослідженні беруть участь понад 80 країн/економік. Їхні урядовці довіряють результатам PISA і використовують їх для прийняття обґрунтованих політичних рішень у галузі шкільної освіти. Україна взяла участь у двох останніх циклах PISA — 2018 р. та 2022 р. Через повномасштабну агресію росії проти України й пов’язані із цим безпекові ризики в циклі 2022 р. участь у дослідженні змогли взяти лише 15-річні підлітки з 18 з-поміж 27 регіонів країни. У звіті подано докладну інформацію про результати України в циклі PISA-2022, зокрема про успішність українських 15-річних підлітків у таких галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни (станом на 2022 р. та в динаміці між 2018 р. та 2022 р.), а також про ті контекстні чинники, що впливають на рівень навчальних досягнень 15-річного учнівства.

Нагадуємо, що в циклі PISA-2022 математична галузь була провідною, у звіті особливу увагу приділено аналізу досягнень 15-річного учнівства саме в цій предметній галузі. Крім того, у звіті на підставі аналізу результатів України й дієвих міжнародних практик окреслено конкретні пропозиції щодо політик, реалізація яких може сприяти зменшенню освітніх розривів між різними категоріям українського учнівства й підвищенню якості шкільної освіти в Україні загалом.

Національний звіт за результатами міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022 адресований широкому колу освітян, передусім політикам у галузі освіти, управлінцям інституцій, пов’язаних з освітою, керівникам закладів освіти, а також учням / студентам, їхнім батькам і широкій громадськості, зацікавленій у питаннях розвитку вітчизняної освіти.

Короткий звіт від УЦОЯО


Ознайомитися зі звітами


Докладніше на сторінці УЦОЯО